e-Παραμυθούπολη

ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ…

Free-back-to-school-clipart-the-cliparts.png | Brookside Elementary

Μια σχεδόν ολόκληρη εποχή, την άνοιξη, που είναι όπως λένε και η πιο όμορφη εποχή του χρόνου, αναγκαστήκαμε να μείνουμε μακριά από τη ζωή που είχαμε συνηθίσει. Προστατευμένοι στα σπίτια μας, έχοντας μια αίσθηση φόβου και αλλάζοντας την καθημερινότητά μας, σιγά σιγά προσαρμοστήκαμε στις νέες συνθήκες.

Σε αυτές τις συνθήκες έπρεπε να προσαρμοστούν όμως και τα παιδιά μας. Όλοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ψάξαμε να βρούμε τι είναι αυτό που θα τα απασχολήσει όσο είμαστε σπίτι και θα τα βοηθήσει να περνούν την ώρα τους λίγο πιο δημιουργικά. Κάπου εκεί λοιπόν μπήκε στη ζωή μας ένας νέος όρος, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με τον οποίο έπρεπε να εξοικειωθούμε όλοι παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικοί.

Εμείς τότε σκεφτήκαμε λοιπόν ότι αντί να στέλνουμε υλικό με emails, θα ήταν ιδανικό να δημιουργούσαμε ένα διαδικτυακό χώρο που θα ανεβάζαμε δραστηριότητες τις οποίες οι γονείς θα μπορούσαν να βρουν εύκολα και οργανωμένα. Δημιουργήθηκε έτσι το e Παραμυθούπολη. Τις πρώτες μέρες σταδιακά αρχίσαμε να στέλνουμε υλικό γνωρίζοντας αρχικά ότι κάπου εκεί στις 10 Απριλίου θα ανοίξουν τα σχολεία. Όταν όμως έγινε φανερό ότι θα αργούσε πολύ η στιγμή που θα επιστρέφαμε στις σχολικές αίθουσες, έπρεπε να εντατικοποιήσουμε όλη αυτή την προσπάθεια.

Στόχος ήταν να βρεθεί ο τρόπος και κυρίως οι δραστηριότητες που θα κρατήσουν σε εγρήγορση τα παιδιά και που θα τα βοηθήσουν να μην ξεχάσουν εντελώς ότι τόσο καιρό είχαμε δουλέψει στο σχολείο. Στόχος ήταν να βρούμε δραστηριότητες που είναι δημιουργικές και ουσιαστικές και όχι να στέλνουμε υλικό που απλά θα κάνει τα παιδιά να νιώθουν ότι πρέπει να τελειώνουν με αυτή την “υποχρέωση”. Στόχος ήταν επίσης να σκεφτούμε κάθε δυνατό τρόπο, ώστε να είναι εφικτό για εσάς τους γονείς να μπορείτε να κάνετε αυτές τις δραστηριότητες στο σπίτι με μέσα που διαθέτετε και να απασχολείτε το μικρό σας με ένα τρόπο πιο εκπαιδευτικό, χωρίς όμως να νιώθετε ότι γίνεστε δάσκαλοι.

Σαφώς δεν ήταν μια διαδικασία που όλοι μπορούσαν να ακολουθήσουν με τον ίδιο ρυθμό. Άλλοι γονείς επισκεπτόντουσαν καθημερινά τη σελίδα, άλλοι όποτε είχαν χρόνο, κάποιοι επέλεγαν δραστηριότητες με βάση την ανταπόκριση του παιδιού και ίσως κάποιοι δεν τα κατάφεραν καθόλου. Ότι και να επιλέξατε ήταν αυτό που μπορούσατε να ανταποκριθείτε τη δεδομένη στιγμή, αν σκεφτούμε ότι και ο καθένας μας είχε να αντιμετωπίσει πολλές νέες και πρωτόγνωρες καταστάσεις . Εμείς από τη δική μας πλευρά, έπρεπε να έχουμε μια καθημερινή ροή στην αποστολή υλικού που θα περιελάμβανε διαφορετικού τύπου δραστηριότητες και που θα κάλυπτε τα ενδιαφέροντα των παιδιών.

Οι παρακάτω δραστηριότητες είναι οι τελευταίες που σας στέλνουμε για αυτή την περίοδο. Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε και  κυρίως να αφήσαμε στα παιδιά την αίσθηση ότι ήμασταν κοντά τους όλο αυτό τον καιρό.

1. Μουσικό παραμύθι

Με εφαλτήριο το μύθο του Αισώπου «Ο Τζίτζικας Και Ο Μέρμηγκας», ο βραβευμένος με Global Music Award μουσικοσυνθέτης  και ηθοποιός Γιώργος Χατζής και η Πελαγία Πλαγιανάκου υπογράφουν ένα πρωτότυπο μουσικοθεατρικό παραμύθι που ευαισθητοποιεί μικρούς και μεγάλους. Το έργο διαδραματίζεται στο ονειρεμένο δάσος όπου ζουν τέσσερα εργατικά μυρμήγκια – φύλακες ενός μαγικού βιολιού με τη δύναμη να ελέγχει τις εποχές του χρόνου. Ο Τζίτζικας αρπάζει το μαγικό βιολί και επιβάλει για πάντα την αγαπημένη του εποχή, το καλοκαίρι. Γίνεται βασιλιάς του δάσους και μετατρέπει τα μυρμήγκια σε υπηρέτες του, ενώ παράλληλα βάζει στόχο να τους μάθει να παίζουν μουσική και να τραγουδούν σαν τον ίδιο. Αρχικά, τα τέσσερα μυρμήγκια τον υπακούουν τυφλά. Υπνωτισμένα από τη μαγεία του βιολιού παίζουν και τραγουδούν ό,τι τους ζητήσει. Όταν όμως η ματαιοδοξία, ο εγωισμός και οι παράλογες απαιτήσεις του Τζίτζικα ξεπεράσουν κάθε όριο, τα τέσσερα μυρμήγκια επαναστατούν και έχοντας ως βοηθό τους τη νεράιδα του δάσους, επαναφέρουν την τάξη.

https://safeYouTube.net/w/D1jI

 

2. Καλοκαιρινό πικ νικ

Το καλοκαίρι έφτασε κι εμείς θα πάμε για πικνίκ! Προσέξτε όμως τα μυρμήγκια … είναι παντού και απειλούν να τρυπώσουν στο καλάθι μας! Ένα παιχνίδι με κάρτες και αριθμούς. Εκτυπώνετε τις σελίδες του αρχείου και κόβετε τα μυρμηγκάκια στην τελευταία σελίδα. Το παιδί αναγνωρίζει σε κάθε κάρτα τον αριθμό, μετράει τα μυρμήγκια στην εικόνα και τοποθετεί στα κουτάκια της κάρτας τόσα μυρμηγκάκια όσα λέει ο αριθμός της. Σημαντικό είναι να απαριθμεί τα μυρμηγκάκια κάθε φορά που τα τοποθετεί στα κουτάκια.

Summer Picnic (1-10)

 

3. Καλοκαίρι μου μυρίζει !!!

Ένα εύθυμο τραγουδάκι για να καλωσορίσουμε το όμορφο καλοκαιράκι …

https://safeYouTube.net/w/2vjI

 

Τα λέμε από κοντά τη Δευτέρα!

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com