e-Παραμυθούπολη

Μες την τρελή Αποκριά!

Οι Απόκριες είναι η γιορτή που λατρεύουν τα παιδιά. Μεταμφιέσεις, όμορφες στολές, αποκριάτικες παραδόσεις, πάρτι και καρναβάλι είναι πράγματα που τα ξετρελαίνουν.

Ας ευχηθούμε να περάσουμε τις φετινές Απόκριες όσο πιο όμορφα γίνεται μαζί με τους κοντινούς μας ανθρώπους  και του χρόνου τα παιδιά μας να ζήσουν αυτή τη γιορτή όπως πραγματικά είναι… χαρούμενη, με παρέα, γεμάτη χορούς και διασκέδαση.

Οι δύο πρώτες δραστηριότητες μιλούν για το μήνα Μάρτιο που ξεκινά αυτή την εβδομάδα. Όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες μέχρι και το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα αφορούν τις Απόκριες.

 

1.  Ας μιλήσουμε για τον Μάρτιο

Μπορείτε να διαβάσετε στο παιδί πληροφορίες για το μήνα Μάρτιο, παροιμίες και το έθιμο με τα βραχιολάκια του “Μάρτη”. Αν θέλετε να φτιάξετε μαρτάκια και δεν ξέρετε τον τρόπο, μπορείτε να ανοίξετε το σύνδεσμο που βρίσκεται στο τέλος του αρχείου.

ΜΑΡΤΙΟΣ-ΜΑΡΤΑΚΙΑ

2. Παραμύθι ” Το σπίτι του Μάρτη”

Διαβάστε το παραμύθι που προσπαθεί να δώσει μια εξήγηση για το λόγο που ο Μάρτης από τη μια έχει καλό ανοιξιάτικο καιρό και από την άλλη μας θυμίζει το χειμώνα.

ΠΑΡΑΜΥΘΙ

 

3. Τι γιορτάζουμε τις Απόκριες;

Εικόνες κι ενημερωτικό υλικό που θα βοηθήσουν το παιδί να συζητήσει μαζί σας αλλά να μάθει και τι ακριβώς γιορτάζουμε.

ΑΠΟΚΡΙΕΣ

 

4. Ζωγραφική

Εκτυπώστε το αρχείο που αντιστοιχεί στην ηλικία του παιδιού σας και δώστε του να χρωματίσει την εικόνα.

Αν δεν έχετε εκτυπωτή, δώστε στο παιδί ένα άσπρο χαρτί, γράψτε στο πάνω μέρος τον τίτλο “Απόκριες” και πείτε του να ζωγραφίσει κάτι αποκριάτικο.

ΜΕΤΑΒΡΕΦΙΚΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

ΠΡΟΠΡΟΝΗΠΙΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

 

5. Οι Απόκριες του Μπάμπη

Ένα μικρό παραμύθι για τις Απόκριες. Αφού το διαβάσετε, μπορείτε να ζητήσετε από το παιδάκι σας να ζωγραφίσει αυτό που του άρεσε περισσότερο από το παραμύθι.

ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΟΙ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ

 

6. Συμπλήρωσε ότι λείπει-Φύλλα εργασίας

Τα φύλλα εργασίας είναι διαφορετικά για κάθε τμήμα.

ΜΕΤΑΒΡΕΦΙΚΟ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΡΟΠΡΟΝΗΠΙΟ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

7. Κινησούλες να σκεφτείς…με τους στίχους να ταιριάξεις

Διαβάστε το αποκριάτικο ποιηματάκι και βοηθήστε το παιδί να κάνει κινήσεις ανάλογες με τους στίχους.

ΠΟΙΗΜΑ ΜΕ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

 

8. Ποιο έθιμο είμαι;

Μέσα από αινίγματα, το παιδί μπορεί να γνωρίσει αποκριάτικα έθιμα από διάφορες περιοχές της χώρας μας. Διαβάστε πρώτα το αίνιγμα, αναρωτηθείτε με το παιδί ποιο να είναι το όνομά του, πείτε του την απάντηση, τονίστε ξανά την περιοχή από την οποία προέρχεται και τέλος δείτε το σχετικό βίντεο στο link που ακολουθεί.

Σημείωση: Σε κάθε έθιμο υπάρχουν δύο link που είναι ακριβώς τα ίδια. Προσπαθήστε να δείτε κάθε βίντεο από το πρώτο link , που είναι φιλτραρισμένο στο safe you tube και δεν περιέχει διαφημιστικό υλικό. Σε περίπτωση που δεν παίζει το πρώτο link, δείτε το βίντεο από το δεύτερο ή αντιγράψτε το αν χρειαστεί απευθείας στην αναζήτηση του you tube.

Επίσης, ορισμένα βίντεο είναι μεγάλα σε διάρκεια. Δεν χρειάζεται το παιδί να τα παρακολουθήσει ολόκληρα. Προχωρήστε τα γρήγορα κι επιλέξτε κάποιες χαρακτηριστικές στιγμές.

ΠΟΙΟ ΕΘΙΜΟ ΕΙΜΑΙ

 

9. Διαδικτυακά παιχνίδια με έθιμα

 Παιχνίδι 1

Σε αυτό το παιχνίδι αποκαλύπτεται σιγά σιγά μια εικόνα και αφού αποκαλυφθεί, εσείς πρέπει να διαβάσετε τις δύο απαντήσεις και το παιδί να βρει ποιο έθιμο ήταν αυτό που είδε. Το παιχνίδι είναι σχεδιασμένο με διαφορετικό τρόπο για κάθε τμήμα, οπότε επιλέξτε αυτό που αντιστοιχεί στο τμήμα του παιδιού σας.

ΜΕΤΑΒΡΕΦΙΚΟ

https://wordwall.net/play/11972/227/780

ΠΡΟΠΡΟΝΗΠΙΟ

https://wordwall.net/play/11971/159/943

 

Παιχνίδι 2

Αυτό είναι ένα πιο δύσκολο παιχνίδι για τα παιδιά του προπρονηπίου και ίσως χρειαστεί να τα βοηθήσετε περισσότερο (ίσως μπορούν να δοκιμάσουν και τα μικρότερα παιδιά μόνο με δικό σας χειρισμό και καθοδήγηση).

Ο χάρτης της Ελλάδας έχει πάνω ορισμένους κύκλους που αντιστοιχούν στην πραγματική θέση μιας πόλης από την οποία προέρχεται κάποιο από τα έθιμα που μάθαμε. Δίπλα στο χάρτη υπάρχουν κάρτες με τα ονόματα των πόλεων, που εσείς θα πρέπει να διαβάζετε κάθε φορά. Από τις κάρτες προεξέχει μια γραμμή με κυκλάκι, που τραβώντας τη μπορεί να φτάσει μέχρι κάποιον κύκλο. Στόχος λοιπόν του παιχνιδιού είναι να βρει το παιδί σε ποιο σημείο του χάρτη βρίσκεται η κάθε πόλη, άρα να αντιστοιχίσει κάρτα με κύκλο. Στο τέλος μπορείτε να ελέγξετε τις απαντήσεις σας και να ξαναπροσπαθήσετε αν δεν ήταν σωστές.

https://wordwall.net/play/11969/562/325

 

10. Αποκριάτικα παραδοσιακά τραγούδια

Επειδή Απόκριες χωρίς χορό δεν γίνονται, πιαστείτε χέρι και χέρι και χορέψτε τα παρακάτω παραδοσιακά τραγούδια που συνηθίζετε να ακούμε αυτές τις μέρες. Μπορείτε επίσης να κάνετε με το παιδί,τις κινήσεις που προκύπτουν από τα λόγια των τραγουδιών.

ΜΙΑ ΓΡΙΑ ΜΠΑΜΠΟΓΡΙΑ

https://video.link/w/ESrYb

ΕΛΑ ΒΡΕ ΧΑΡΑΛΑΜΠΗ

https://video.link/w/tGsYb

ΠΑΝΤΡΕΥΟΥΝΕ ΤΟ ΚΑΒΟΥΡΑ

https://video.link/w/TesYb

 

11. Φτιάξε τη μάσκα που σου αρέσει

Επιλέξτε τη μάσκα που αρέσει στο παιδάκι σας και φτιάξτε τη, ακολουθώντας τις οδηγίες που υπάρχουν σε κάθε αρχείο.

ΖΩΑΚΙΑ

ΖΩΑΚΙΑ ΑΠΟ ΧΑΡΤΙΝΑ ΠΙΑΤΑΚΙΑ

PJ MASKS

ΜΟΝΟΚΕΡΟΣ

 

12. Παραμύθι “Η Μαγική Ομπρέλα του Παλιάτσου”

Όταν σταμάτησαν μια μέρα ξαφνικά να κουδουνίζουν τα χρυσά κουδουνάκια στο καπέλο του παλιάτσου, έφυγε και η χαρά απ΄το μικρό χωριό. Κανένας δεν του έδινε πια σημασία. Όλα θα αλλάξουν χάρη σε μια μαγική ομπρέλα, που θα βρει μια νύχτα στο δάσος…

Είναι ένα πολύ όμορφο παραμύθι αλλά το κείμενό του είναι αρκετά μεγάλο. Μπορείτε, αν κουραστεί το παιδάκι σας και για να μπορέσει να το κατανοήσει, να το χωρίσετε στη μέση και να το ολοκληρώσετε σε 2 φορές. Απλά τη δεύτερη φορά, θυμίστε του με λίγα λόγια ότι είχατε διαβάσει την προηγούμενη.

ΠΑΡΑΜΥΘΙ Η ΜΑΓΙΚΗ ΟΜΠΡΕΛΑ ΤΟΥ ΠΑΛΙΑΤΣΟΥ

 

13. Τραγούδι “Ο παλιάτσος”

Ένα τραγούδι που μπορείτε να μάθετε στο παιδάκι σας αλλά και να το χορέψετε μαζί του με αργό και γρήγορο τρόπο, ακολουθώντας το ρυθμό του.

https://video.link/w/dGfZb

ΣΤΙΧΟΙ

 

14. Φύλλα εργασίας

Τα φύλλα εργασίας είναι διαφορετικά για κάθε τμήμα.

ΜΕΤΑΒΡΕΦΙΚΟ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1

ΠΡΟΠΡΟΝΗΠΙΟ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1

 

15. Παιχνίδι “Ο Σοκολατοπόλεμος της Αποκριάς”

Το έθιμο του καρναβαλιού της Πάτρας που μπορείτε να παίξετε με μικρές παραλλαγές και να διασκεδάσετε πολύ με το παιδάκι σας.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΟΛΕΜΟΣ

 

16. Πολύχρωμο αποκριάτικο κολάζ

Μια χειροτεχνία, με την τεχνική του κολάζ, που το παιδί μπορεί να φτιάξει πολύ εύκολα. Οι οδηγίες υπάρχουν στην πρώτη σελίδα του αρχείου.

ΚΟΛΑΖ

 

17. “Το παιδί της Αποκριάς”

Η αφήγηση αυτή συνοδεύεται από την ταυτόχρονη ζωγραφική που μπορεί να κάνει το παιδί για να αποτυπώσει τον πρωταγωνιστή της ιστορίας. Σε όσα σημεία δυσκολευτεί, μπορείτε να το βοηθήσετε λέγοντας ή δείχνοντας του τι να κάνει. Το αρχικό σχέδιο, του σώματος του κλόουν, ειδικά για τα παιδιά του μεταβρεφικού, μπορείτε να το κάνετε εσείς και να συμπληρώσει το παιδί τα χαρακτηριστικά. Τα παιδιά του προπρονηπίου μπορούν να κάνουν μόνα τους τα σχήματα για το σώμα με τη δική σας καθοδήγηση.

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ

 

18. Παιχνίδια με τον κλόουν

Παίξτε τρία διαφορετικά, διασκεδαστικά κινητικά παιχνίδια, μεταμορφώνοντας το παιδί σε κλόουν.

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΟΟΥΝ

 

19. ¨Η Καθαρά Δευτέρα”

Πληροφορίες, εικόνες, πίνακες ζωγραφικής, μικρή ταινία και τραγούδια για την τελευταία μέρα της Αποκριάς.

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

 

20. Ζωγραφική-Φύλλο εργασίας

Τα αρχεία είναι διαφορετικά για κάθε τμήμα.

ΜΕΤΑΒΡΕΦΙΚΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ-ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΡΟΠΡΟΝΗΠΙΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ -ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

21. H κυρά Σαρακοστή

Λίγα λόγια για το έθιμο και ζωγραφική της κυρά Σαρακοστής. Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε για να μετρήσετε τις μέρες μέχρι το Πάσχα.

ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

 

22. Φτιάξε ένα χαρταετό

Επιλέξτε το χαρταετό που αρέσει στο παιδί και φτιάξτε τον με απλά υλικά.

ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΕΣ ΧΑΡΤΑΕΤΟΙ

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com