e-Παραμυθούπολη

ΑΝΟΙΞΗ

Εδώ θα βρείτε όλες τις δραστηριότητες που αφορούν την Άνοιξη. Ένα θέμα που εμπεριέχει επιμέρους ενότητες που θα παρουσιάζονται σταδιακά.

Θα είναι όλες οι δραστηριότητες συγκεντρωμένες ώστε να ανατρέξετε όποια στιγμή θέλετε για να τις πραγματοποιήσετε με το παιδί σας.

1. Παραμύθι “Διώνη το πρώτο χελιδόνι”

Ένα παραμύθι που αναφέρεται στο χελιδόνι, το πουλί που σηματοδοτεί τον ερχομό αυτής της όμορφης εποχής. Διαβάστε το στο παιδί και δείξτε του τις εικόνες.

ΔΙΩΝΗ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΛΙΔΟΝΙ

 

2. Ανοιξιάτικες ζωγραφιές

Εκτυπώστε τo αρχείο που αντιστοιχεί στην ηλικία του παιδιού και δώστε του να ζωγραφίσει με το υλικό που του αρέσει (μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, κηρομπογιές, τέμπερες).

Αν δεν έχετε εκτυπωτή, δώστε στο παιδί ένα λευκό χαρτί και πείτε του να ζωγραφίσει κάτι ανοιξιάτικο ή ότι του άρεσε από το παραμύθι ” Διώνη το πρώτο χελιδόνι”.

ΝΗΠΙΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

ΠΡΟΝΗΠΙΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

 

3. Διαδραστικά παζλ

Παρακάτω θα βρείτε link με παζλ που φτιάξαμε για τις συγκεκριμένες ηλικίες των παιδιών κι έχουν ανοιξιάτικο θέμα. Υπάρχει ένα παζλ με 40 κομμάτια και ένα παζλ με 49 κομμάτια. Για την ηλικία του προνηπίου, δοκιμάστε αρχικά το παζλ με τα λιγότερα κομμάτια και αν το παιδί ανταποκριθεί ας δοκιμάσει και το δεύτερο παζλ με τα περισσότερα κομμάτια. Τα νήπια μπορούν να φτιάξουν και τα δύο παζλ.

Στην εφαρμογή που θα ανοίξει πατώντας κάθε link υπάρχει το παζλ και στο μενού μπορείτε να πατήσετε preview για να βλέπει το παιδί και ολόκληρη την εικόνα.

https://im-a-puzzle.com/spring_puzzle_40_pieces_8ubgQmZV.puzzle

https://im-a-puzzle.com/spring_puzzle_49_pieces_7G3IOp7E.puzzle

 

4. Μουσική-Τραγούδι

Δύο ανοιξιάτικα τραγούδια που το παιδί μπορεί να τραγουδήσει, να χορέψει ή να δημιουργήσει μουσική. Αρχικά καλό είναι να ακούσει το παιδί μία φορά το κάθε τραγούδι για να εξοικειωθεί με τη μελωδία. Με το άκουσμα των τραγουδιών  μπορεί να κινείται και να χορεύει ακολουθώντας τον ρυθμό. Μπορεί όμως να γίνει κι ένας μουσικός που χτυπώντας τα μουσικά όργανα που πιθανά να έχετε σπίτι, θα ακολουθήσει το ρυθμό και θα γίνει μέλος μιας ορχήστρας. Αν δεν έχετε μουσικά όργανα μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε. Πάρτε μια πλαστική λεκάνη και μια ξύλινη κουτάλα και φτιάξτε ένα τύμπανο ή βάλτε μέσα σε ένα μεταλλικό κουτί μερικά όσπρια, κλείστε το και φτιάξτε μια μαράκα.

Μετά τα link με τα τραγούδια υπάρχει και αρχείο με τους στίχους αν θέλει το παιδί να τους επαναλάβει και να τους μάθει με τη βοήθειά σας.

Το μαρουσάκι

https://safeYouTube.net/w/ls18

Το δέντρο

https://safeYouTube.net/w/WB18

ΣΤΙΧΟΙ

 

5. Φύλλα εργασίας

Αν δεν έχετε εκτυπωτή για να κάνει το παιδί το φύλλο εργασίας που αντιστοιχεί στην ηλικία του, μπορείτε να του δώσετε ένα άσπρο χαρτί και να αντιγράψει τη λέξη κοιτώντας την οθόνη.

ΝΗΠΙΑ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΡΟΝΗΠΙΑ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

6. Κινητικό παιχνίδι

Ένα παιχνίδι που μπορείτε να παίξετε όλοι μαζί ή να βάλετε το παιδί να παίξει μόνο του αφού του εξηγήσετε τι πρέπει να κάνει. Διαβάστε τις οδηγίες του παιχνιδιού στο παρακάτω αρχείο.

ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΤΑ ΖΩΑ ΞΥΠΝΟΥΝ

 

7. Μύθοι

Στην μυθολογία υπάρχουν αρκετοί μύθοι που αναφέρονται σε λουλούδια και τον τρόπο που δημιουργήθηκαν και πήραν το όνομα τους. Μπορείτε να τους διαβάσετε στο παιδί σας και παράλληλα να του δείξετε και την εικόνα κάθε λουλουδιού.

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ-ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ

 

8. Ζωγραφική με τύπωμα

Ένας πολύ διασκεδαστικός τρόπος να ζωγραφίσουν τα παιδιά. Ακολουθήστε τις οδηγίες που υπάρχουν και τα παιδί θα ετοιμάσει μια όμορφη ζωγραφιά.

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕ ΤΥΠΩΜΑ

 

9. Γραπτός λόγος-Ανάγνωση

Το κάθε αρχείο (διαφορετικό για κάθε ηλικία) περιέχει τρεις σελίδες. Αφού τα εκτυπώσετε κάντε το εξής: Α) Δώστε στο παιδί την πρώτη σελίδα. Εξηγήστε του ότι δίπλα από κάθε λουλούδι υπάρχει και το όνομα του. Αν αναγνωρίζει τα λουλούδια αφήστε το να διαβάσει τη λέξη που υπάρχει δίπλα στην εικόνα. Αν όχι πείτε του ποιο λουλούδι είναι και αφήστε μετά να διαβάσει την λέξη δείχνοντας πάντα αυτό που διαβάζει. Β) Στη δεύτερη σελίδα υπάρχουν οι ίδιες εικόνες και λέξεις σε καρτέλες. Αφού τις κόψει το παιδί ή εσείς, πείτε του να τις ταιριάξει με τις αντίστοιχες λέξεις της πρώτης σελίδας. Ζητήστε του να σας πει από ποιο γράμμα ξεκινά η λέξη.Γ) Ζητήστε από το παιδί να αντιγράψει τα ονόματα των λουλουδιών κοιτάζοντας την πρώτη σελίδα.

Αν δεν έχετε εκτυπωτή, τότε ανοίξτε την πρώτη σελίδα στην οθόνη σας και ακολουθήστε τα βήματα της οδηγίας α). Επειδή δεν μπορεί να κάνει ταύτιση λέξεων με καρτέλες, ζητήστε του να αναγνωρίσει γράμματα που ξέρει και κυρίως το γράμμα που ξεκινά η κάθε λέξη. Δώστε του τέλος ένα λευκό χαρτί για να αντιγράψει τις λέξεις που βλέπει.

Θυμηθείτε ότι όταν ζητάμε από το παιδί να μας πει ένα γράμμα ή του λέμε να το γράψει, τότε το γράμμα το λέμε όπως ακούγεται στον προφορικό λόγο και όχι όπως το διαβάζουμε στην αλφαβήτα (π.χ. το Α δεν το λέμε άλφα αλλά Α). Επίσης πιθανά το παιδί να μην ξέρει όλα τα γράμματα αλλά όταν λέμε μια λέξη δίνουμε έμφαση στο γράμμα από το οποίο ξεκινά και τότε μπορούμε να καταλάβουμε ποιο είναι αυτό το γράμμα( π.χ. η παπαρούνα ξεκινά από το γράμμα π).

NΗΠΙΑ

ΠΡΟΝΗΠΙΑ

 

10. Μουσικοκινητική

Το τραγούδι “Η Μαργαρίτα” είναι ένα πολύ όμορφο παιδικό τραγούδι που τη μουσική την έχει γράψει ο σπουδαίος Μίκης Θεοδωράκης ενώ τους στίχους ο Μιχαήλ Στασινόπουλος. Μπορούμε να το τραγουδήσουμε και να το χορέψουμε με κινήσεις που βασίζονται στους στίχους του.

Εδώ θα βρείτε το τραγούδι:

https://safeYouTube.net/w/Va19

Εδώ θα δείτε τα λόγια και τις κινήσεις που μπορείτε να δείξετε στο παιδί.

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΙΝΗΣΕΙΣ-ΛΟΓΙΑ

 

11. Κινητικό παιχνίδι

Για να παίξετε αυτό το παιχνίδι θα πρέπει να κάνετε μια μικρή προετοιμασία μαζί με το παιδί για να φτιάξετε τα λουλούδια. Οι οδηγίες για τους κανόνες του παιχνιδιού υπάρχουν αναλυτικά στο παρακάτω αρχείο.

Το τραγούδι που θα χρησιμοποιήσουμε για να παίξουμε το παιχνίδι είναι το “Η Μαργαρίτα, η Μαργαρώ” του Μίκη Θεοδωράκη. Σας βάζουμε δύο link με το τραγούδι. Στο πρώτο ακούγεται το τραγούδι από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, ενώ στο δεύτερο υπάρχει απόσπασμα από την ελληνική ταινία “Ποια είναι η Μαργαρίτα” που το τραγούδι ερμηνεύει η Τζένη Καρέζη. Επιλέξτε αυτό που σας αρέσει.

Τραγούδι

https://safeYouTube.net/w/Uf19

https://safeYouTube.net/w/Lg19

Οδηγίες παιχνιδιού

Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ

 

12. Χαρτοκοπτική

Μπορείτε να εκτυπώσετε τη δεύτερη και την τρίτη σελίδα του αρχείου και να τις δώσετε στο παιδί να τις κόψει. Έπειτα μπορεί να συνθέσει την εικόνα που βλέπει στην πρώτη σελίδα, κολλώντας τα κομμάτια πάνω σε ένα χαρτί ή χαρτόνι.

Αν δεν έχετε εκτυπωτή, μπορείτε να αντιγράψετε τα σχέδια της δεύτερης και της τρίτης σελίδας τοποθετώντας ένα λευκό χαρτί πάνω στην οθόνη ή να τα σχεδιάσετε σε απλή μορφή μόνοι σας.

Η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ (ΧΑΡΤΟΚΟΠΤΙΚΗ)

 

13. Φύλλα εργασίας- Τι χρειάζονται τα φυτά για να μεγαλώσουν

Επεξεργαστείτε με το παιδί σας προφορικά τις διαφάνειες του αρχείου και εκτυπώστε το τρίτο για να γράψει το παιδί.

ΝΗΠΙΑ ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΦΥΤΑ

ΠΡΟΝΗΠΙΑ ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΦΥΤΑ

Για όσους δεν διαθέτουν εκτυπωτή, αφού επεξεργαστείτε κι εσείς με το παιδί προφορικά τις διαφάνειες του προηγούμενου αρχείου, ακολουθήστε τις οδηγίες που εμπεριέχονται σε αυτό το αρχείο.

ΧΩΡΙΣ ΕΚΤΥΠΩΤΗ

 

14. Πες την ιστορία

Ζητήστε από το παιδί να κοιτάξει προσεχτικά τη σειρά των εικόνων στην πρώτη σελίδα και να περιγράψει με δικά του λόγια πώς φυτεύουμε ένα σπόρο λουλουδιού. Εκτυπώστε και κόψτε τις εικόνες στη δεύτερη σελίδα και πείτε στο παιδί να τις βάλει στη σωστή σειρά για να φτιάξει την ιστορία από την αρχή.

Στην περίπτωση που δεν διαθέτετε εκτυπωτή… ζητήστε να σας δείξει με το δάχτυλό σου στην οθόνη τη σειρά των εικόνων.

ΠΕΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ…

 

15. Πειράματα με λουλούδια

Δοκιμάστε μαζί με το παιδί να πειραματιστείτε, χρησιμοποιώντας απλά υλικά και λουλούδια.

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΜΕ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ

 

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com